пятница, 27 апреля 2012 г.

Модуль 11

З усього того, чому я навчався  на цьому тренінгу, на мою думку, найефективнішим для навчання моїх учнів буде використання різних форм оцінювання та самооцінювання. Це дозволить учням сконцентруватись на процесі навчання і не забути чогось важливого.
Крім того, дуже цікавим буде робота із вікі та блогами, особливо для організації групової роботи учнів.

модуль 10

У якості інструмента для підтримки та спрямування навчального процесу я обрав презентацію.
Учитель, використовуючи її, зможе керувати навчальним процесом, підштовхувати дітей до реалізації навчального проекту, додаючи по 1-2 слайди кожного нового уроку.
Можна було у якості інструмента для фасилітації створити блог. Можливо, це було б і краще, адже учні могли б мати до нього доступ з любоко ПК і поза уроками, але це я уже вмію, а часу було обмаль :) 

четверг, 26 апреля 2012 г.

модуль 9

На мою думку, формування у учнів навиків самоспрямованої діяльності дозволить виростити із них майбутніх успішнил людей - людей, які не бояться самостійно планувати свою діяльність, реалізувати її та брати на себе відповідальність за її результати.
Вивчаючи приклади планів проектів, я помітив, що крім слабовстигаючих та сильних учнів у них ще є учні із певними фізичними вадами.
Не знаю, чи варто їх виділяти у окремий розділ диференціації навчання? 

модуль 8

Порівнюючи засоби оцінювання минулих версій та версії 10, для себе відмітив, що тепер їх розділили за способом застосування.
Я зрозумів різницю між контрольним списком та формою оцінювання. Контрольний список краще використовувати для самооцінювання, щоб учень міг контролювати правильність виконання дослідження, правильно формував свій блог. Тобто це використовується у процесі для того, щоб учень чогось не забув та зробив все правильно ;)
Форми оцінювання, на мою думку, варто застосовувати оцінюючи результати дослідження, продуктів, отриманих учнем у процесі роботи над темою
Прийшлось трохи змінити планування оцінювання та й у планування діяльності прийшлось внести зміни. Це для проекту краще... :)

модуль 7

У 7 модулі я поставив собі завдання зробити нов,у для себе, форму учнівської роботи. Це блог. Думаю, мені вдалось стоврити його так як треба.
Хоча, нажаль, не вистачило часу довести його до кінця - там була класна задумка... ;)

среда, 25 апреля 2012 г.

Модуль 6


Під час роботи за цим модулем я придумав як застосувати у роботі над своїм проектом блоги – учні будуть тут публікувати результати дослідження,  тут же будуть публікувати свої результати їх друзі. Учні зможуть аналізувати результати та робити власні висновки, визначаючи яку інформацію можна стискати і який архіватор використовувати краще.
Під час уроку мої учні будуть використовувати чат, або скап, або ICQ, де будуть публікувати свої результати, що дозволить учням швидко обмінятись результатами та скласти табличку у Екселі, за допомогою якої можна простіше аналізувати отримані результати.
Я вияснив як настроювати блог та навчився створювати і розшарювати опитувальник через документи гуль!!!
Потрібно досконально вивчити мову розмітку Вікі. Копіювати з чужих сторінок це добре, але треба ще й розуміти що я копіюю і як це працює. J

Опитувальник

Модуль 5


До цього я працював із Вікі беручи звідти потрібну інформацію. Тепер спробую туди ще й дописувати J
Не вдалось підключити свою сторінку до загального списку групи L
Мені здавалось, що це просто… Буду читати документацію J
Виявив, що із гуль докс краще працювати із хрома – менше проблем J
Але мені вдалось запланувати діяльність учнів по використанню Інтернет у проекті.
Мені здається, що публікація результатів дослідження у блозі та організація маленького телекомунікаційного проекту у цьому блозі дозволить розвити у моїх учнів (гіпотетичних) навички 21 століття

вторник, 24 апреля 2012 г.

Модуль 4

У цьому модулі я уточнив основні запитання проекту і тепер вони мають такий вигляд:

Ключове запитання

Як стиснути цілий світ?

Тематичні запитання

Як можна цілий світ покласти до кишені?

Як зекономити на носіях інформації?

Чи все можна стиснути?

Як стиснути інформацію не пошкодивши?

Що можна стиснути?

Що стискається краще?

Змістові запитання

За допомогою якої програми ми можемо стиснути інформацію?

Що таке архіватор? Яке його призначення?

Як архівувати та дерахівувати файл?

Як створити архівну копію?

Які агрегатні стани речовини ми можемо спостерігати у звичайному житті?

Крім того, мною було внесено уточнення до розділу Діяльність учня та учителя у тій частині, де визначається наявність у учнів необхідних початкових знань та вивчаються їх навчальні потреби.

Ця частина роботи відносилась до планування стратегії оцінювання навчального проекту. Опис цієї стратегії, основні приклади планування методів та інструментів оцінювання можна подивитись на http://educate.intel.com/ua/AssessingProjects/AssessmentStrategies/

Формуюче оцінювання дозволяє визначити початковий рівень знань та умінь учнів, їх відповідність необхідним умовам проекту. На основі цього можна визначити навчальні потреби учнів. У процесі роботи ми за допомогою оцінювання можемо спостерігати виконання учнями запланованого дослідження, прогрес кожного учня та корегувати його хід за потреби. В решті решт, формуюче оцінювання дозволяє виявляти розуміння учнями отриманих результатів, відслідковувати результати роботи та отримані в процесі виконання проекту навички, у тому числі навички мислення високого рівня.

Модуль 3

Цей модуль допоміг мені з’ясувати, як можна використати навчальні дослідження в проектах та зрозуміти призначення Основних запитань проекту, а саме…

Працюючи над цим модулем я розробив перший варіант дослідницької діяльності учнів, виходячи із того, що дослідження повинно бути конкретним, мати результати, які можна досить легко проаналізувати та має бути значимим для учня і може бути використаним ним у реальному житті.

На мою думку, вміння архівувати та де архівувати інформацію є необхідним для учнів, формує у них інформаційно-комунікаційні навики, що входять до навичок 21 століття.

Крім того, частиною дослідження є вивчення механічних властивостей газоподібних, рідких та твердих тіл, що дозволить учням сформувати правильні уявлення про фізичну картину світу.

Тема дослідження відповідає навчальним програмам із інформатики та фізики для 7 класу та державному стандарту для середньої загальної освіти.

Крім того, мною було розроблено варіанти ключового, тематичних та змістових запитань. Учні, які будуть працювати над проектом будуть аналізувати та співставляти дані, робити висновки.

Я планую доопрацювати діяльність учнів та учителів, основні запитання у процесі роботи над наступними модулями.